İçindekiler
Self Levelling Epoksi Kaplama
Self Levelling Epoksi Zemin Kaplama nedir?, self levelling epoksi zemin kaplama uygulaması nasıl yapılır?, Self Leveling Epoksi fiyat epoksi tercih etmek isteyen bir çok kullanıcının sıklıkla sorduğu sorulardır. Bu soruların yanıtını detaylı şekilde inceleyelim ve epoksi zemin kaplama tercihinde bulunacak olan kişilerin aklındaki soru işaretlerini giderelim.
Self Levelling Epoksi Zemin Kaplama Nedir?
Self Levelling, kendini tesviye etmek, kendiliğinden yayılmak anlamında kullanılmaktadır. Yani self levelling epoksi zemin kaplama uygulaması yaparken, kullandığımız epoksi zeminde kendiliğinde yayılma yapar. Bu da self levelling epoksi zemin kaplamanın, zeminde daha pürüzsüz görüntü oluşturmasını sağlamaktadır.
Tıpkı bir sıvı gibi davranarak kolay şekil alması, self levelling epoksi uygulamasının zemindeki tahribat görmüş yerlerin daha çok doldurulması ve zemin üzerindeki pütürlerin %98’e kadar giderilmesini sağlamaktadır. Ayrıca self epoksi kimyasal maddelere karşı dayanıklıdır ve self levelling epoksi zemin kaplamanın endüstriyel zemin kaplama alanında çokça tercih edilmesini sağlamaktadır.
Self Levelling Epoksi Zemin Kaplama Uygulaması
Self Levelling epoksi zemin kaplama uygulaması, genel olarak 3 aşamadan oluşmaktadır. Bunlar; astar uygulaması, arakat uygulaması ve sonkat uygulamasıdır. Zemin bağlı olarak self levelling epoksi kalınlığı genelde 3mm’e kadar çıkmaktadır.
Uygulama yapılan zeminde;
- Tozu engeller.
- Kolay temizlenme özelliğine sahiptir.
- Kimyasal maddelere karşı dayanıklıdır.
- Anti bakteriyel özelliğe sahiptir.
- Suya dayanıklıdır ve zemin altından çatlama oynama olamadığı sürece kırılganlık göstermez.
- Tam olarak katı özellik sergilemediği için esneme payı vardır.
Self Levelling Epoksi Uygulama Aşamaları
3 mm kalınlıkta self leveling epoksi zemin kaplaması yapılması, için zeminin sağlam olması amacıyla bir kaç aşamadan geçmesi gerekmekte ve belirli şartlar altında yapılması gerekmektedir. Bunlar;
- Self Levelling epoksi uygulaması yapılabilmesi için zeminin neredeyse tamamen tozdan arındırılmış olması gerekmektedir.
- Ayrıca zeminde ıslaklık ve nem bulunmaması gerekmekte birlikte en önemli unsurlardan bir tanesi de budur.
- Zeminde bulunan çatlakların doldurulması gerekmekte ve zeminin tamamen düz hale getirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle zeminde temizleme ve pürüzsüzleştirme makineleri olan automac tercih edilir.
- Sonrasında zemin tamamen tozdan arındırılır ve astar işlemi yapılır.
- Epoksi astar uygulaması, epoksi sertleştirici, tiner, gerekirse kum ve astar diye tabir edilen malzemeler karıştırılarak elde edilir ve zemin mala yardımız ile enjecte edilir. (Daha detaylı inceleme yapmak için epoksi astar uygulaması sayfamızı da ziyare edebilirsiniz.)
- Daha sonra zeminde bulunan göçükler ve çatlaklar için mortar uygulaması yapılır. (Mortar uygulaması nasıl yapılır?)
- Aynı şekilde zemin tekrar automac ile düzlendikten sonra arakat uygulaması yapılır ve tozdan arındırılır.
- Epoksi arakat uygulaması, epoksi arakat boyası, kuvars kumu, tiner gibi malzemeleri gramajlı olarak karıştırılması ile elde edilir. Daha sonra zemine uygun görülen mala ile enjecte edilir.
- Kuruma işlemi gerçekleştikten sonra zeminde hala çukurlar varsa, macun ya da mortar ile doldurulur ve zemindeki düzlüğün minimum %98 olması sağlanır. Yani zemin temizlenir ve pürüzsüzleştirilir. Yeniden zemin temizliği yapıldıktan sonra sonkat uygulaması yapılır.
- Epoksi sonkat uygulaması, yapılırken epoksi sonkat boyası, tiner ve sertleştirici kullanılır. Daha sonra epoksi sonkat işleminde epoksinin kendiliğinden yayılma işlemine uğraması için mala ile zemin enjecte edildikten sonra kurumadan rulo ile üzerinden geçilir. Dolayısıyla bu işlem için minimum 3 kişi çalışır.
Self Levelling Epoksi Zemin Kaplama Kullanım Alanları
Self levelling epoksi zemin kaplama, özellikleri açısından bir çok alanda tercih edilmektedir. Sonuç olarak epoksinin özelliklerinin neredeyse hepsi, çoğu sektöre uygun olmasından kaynaklanmaktadır. Daha detaylı inceleme için epoksi kullanım alanları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Epoksi zemin kaplama için kullanım alanları;
- Depolar için epoksi zemin kaplama
- Fabrikalar için epoksi zemin kaplama
- Teraslar için epoksi zemin kaplama
- Spor salonları için epoksi zemin kaplama
- Garajlar için epoksi zemin kaplama
- Marketler ve gıda endüstrisi için epoksi zemin kaplama
- Eczaneler için epoksi zemin kaplama
Yüzey ve dekoratiflik için epoksi kullanım alanları;
- Epoksi kolye
- Epoksi masa
- Yat, tekne gibi denizcilik endüstrisi için epoksi kaplama
- Elektronik sistemler için epoksi kaplama bunlardan bazılarıdır.